Koperen waterleiding in muur, zonder mantel?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Nu dacht ik wijs te zijn en gewoon mijn kale 15mm koperen leiding van boven naar beneden in de muur te verwerken. Door dit met metsel specie te dichten was dat afdoende want dat gaf beter mee bij krimp en rek dan gips had ik gelezen. Nu hoor ik van iemand anders dat je sowieso een mantel om de buis moet doen omdat anders echt scheuren in je muur (en dus badkamertegels) komen.

Alles zit nu dus op z'n plek en ik wil met de metsel specie aan de slag maar ben nu dus weer aan de twijfel.

Kan ik nu gewoon die 15mm zonder mantel in de muur verwerken (0.4 - 0.6cm cement erover, dan nog 0.2-0.5cm roodband en dan nog elastische tegellijm) of kan dit niet? Moet ik alles vervangen door wicu want een mantel weet ik zo snel niet om die 15mm te krijgen.
 
Denk dat dat in mijn geval een echte rommel wordt. Moet ik btw met of zonder mantel die buizen nog vastzetten? Dacht ze nl gewoon met het cement te fixeren maar lees hier en daar over de wicu dat je die goed moet vastzetten?
 
Geen koperen pijp zonder mantel in de muur leggen, er zijn speciale mantelpijpen voor of u kunt wicu-buis gebruiken, hier zit een mantel omheen.
 
Ahhh moet ik alles weer loshalen.

1) Moet elke leiding met mantel of alleen warmwater?
2) Moet de leiding ook nog worden vastgezet?
3) Kan ik de oude muurkraan panelen (15mm -> 1/2bi) weer hergebruiken? maw, soldeer punten verwarmen, loshalen, afkoelen, opschuren, wicu/mantelbuis erin, opnieuw solderen of moet alles nieuw?
 
1. Alle koperen leiding in een mantelpijp, eventuele verbindingen intapen met klussenband o.i.d.

2. In sleuven kan de pijp voor nood vastgezet worden tot het stucwerk klaar is, leidingen op de muur altijd vastzetten met beugels.

3. Kan hergebruikt worden maar gezien de tijd is een nieuwe gemakkelijker en meer bedrijfszeker dan een gebruikte.
 
Thx Jan, dan ga ik morgen maar gewoon wicu halen. Deze kan je als ik zo eens heb gelezen gewoon solderen al zal de mantel wel iets smelten maar dat korte stukje is neem ik aan geen probleem of moet ik dat weer intapen?
 
Purschuim spuit nogal hard uit de bus en zet ook nog uit. Dan wordt het dus wat moeilijk om een mooi glad oppervlak te creëren waarover ook nog eens een stuclaag van 0.4cm moet.
 
Het lukt mij anders moeiteloos.
Gewoon goed doseren, na uitharden de bobbels afzagen met een los metaalzaagblad.
Het zit bij mij superstrak.
Stucken en klaar.

Maar je kan de hele zooi natuurlijk ook gaan vervangen voor Wicu. :roll:
 
Ik zou het toch maar vervangen door wicu, anders wordt het zo'n rommeltje :wink:

Koper moet liever niet in aanraking komen met kalk, dat zit toevallig in cement en stucmaterialen.
 
Nee, niet laat maar, ben juist blij met meerdere opties en kies dan wat ik voor mij het handigste vind ;-)

Btw, Dat wicu is zeer duur, als het tegen invreten is kan ik dan niet gewoon van die goedkope zwarte buigbare (geribbelde) pvc nemen? (net als wat ze voor electriciteit in de muur die wit/gelige gebruiken).

Dan kan het ook gewoon uitzetten en krimpen. Hoe voorkom ik dan echter het klapperen want dan zit de buis niet gefixeerd?

Btw, moet die dunne mantel om de wicu dat uitzetten en krimpen opvangen? of is het alleen om het invreten te voorkomen?

Wat is mantelbuis want dat kan ik niet vinden :oops:
 
Wicu is ook lastig te verwerken. Als het om een lang, redelijk recht stuk gaat, gewoon ongegloeid koper in mantelbuis leggen of in de PUR. Mantelbuis is bij een goede DHZ-zaak of een installateur volop te verkrijgen.
 
Mantelbuis is vaak een geribbelde buigzame buis, het lijkt op flexibele e-buis maar is vaak wat zachter/soepeler. In principe kun je e-buis of een andere soort PVC-buis ook als mantel gebruiken. Mantelbuis is vaak te vinden bij de bouwmarkt bij de loodgietersmaterialen.

De buis zit strak genoeg in de mantelbuis (als je de juiste maat gebruikt) om klapperen op te vangen.

De mantel om Wicu heeft vrijwel dezelfde functie als gewone mantelbuis. Het zit eromheen vanwege het gemak, je kunt ook rollen buigzaam koper zonder mantelbuis kopen en zelf de mantelbuis eromheen zetten, wicu is soms gewoon gemakkelijker, andere keren kies je voor een andere oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via